Sałatka ogórkowa z curry

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki świeże

    5 kg
  • cebula biała

    1,5 kg
  • curry

    2 op.
  • sól

    2-3 łyżki
  • cukier

    2/3 szkl.
  • olej

    2/3 szkl.
  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • ocet 10 %

    1 szkl.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki obrać (nadają się do tej sałatki ogórki nieforemne, o brzydszej skórce) i pokroić w plasterki - zasypać solą i curry, wymieszać i odstawić na godzinę. Cebulę obrać i pokroić w piórka lub półplasterki - zasypać cukrem, polać octem i wymieszać - pozostawić na godzinę. Kiedy warzywa skruszeją i puszczą sok, połączyć je, dolać olej i wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem. Sałatką napełnić słoiki, zakręcić i zapasteryzować przez 10-15 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Habibi 11.10.2013 12:17
U mnie powstała pod wpływem weny twórczej - nie z czyjegoś przepisu... dlatego mogłaś jej nie znać ;) Ale polecam, jeśli lubisz smak curry.
Smaczna_B 05.10.2013 17:26
ciekawa salatka ,jeszcze takiej nie robiłam
Habibi 29.09.2013 20:12
UWAGA - w zależności od własnego gustu, można użyć do tej sałatki zarówno przyprawy curry w wersji łagodnej, jak i pikantnej. Jednak dobre efekty przynosi także połączenie obu wersji, co daje lekko pikantny smak.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat