sałatka mieszana

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    4 szt
  • sałata chrupiąca

    1 szt
  • pomidory

    4 szt
  • ogórek zielony

    1 szt
  • marchewka

    2 szt
  • pieczarki

    25 dkg
  • cebula

    2 szt
  • oliwki czarne

    10 dkg
  • ocet balsamiczny

    5 łyżek
  • olej

    1/8 litra
  • cukier

    1/2 łyżeczki
  • sól

  • pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sałatę rozdzielamy na liście,płuczemy ją i wykładamy na sito do osączenia,następnie wycinamy nerwy,pomidory kroimy w plasterki,ogórka szatkujemy lub kroimy w plasterki,marchewki obieramy i kroimy w cienkie słupki a cebulę w krążki.Pieczarki dokładnie oczyszczamy obcinamy końce i kroimy na plasterki.,jajka gotujemy na twardo.Cząstki sałaty i plasterki pomidorów wkładamy do salaterki na tym układamy plasterki ogórka dokładamy rozdrobnione pieczarki i marchewki a także pokrojone w plasterki jajka.Na koniec posypujemy sałatkę krążkami cebuli i oliwkami.Do miski wlewamy olej dodajemy ocet sól pieprz i cukier i energicznie mieszamy trzepaczką.Takim sosem polewamy sałatkę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 13.12.2013 11:05
wygląda świetnie
mysza620 21.04.2013 21:49
uwielbiam sałatki więc i tą próbuję zrobic
iga2 31.01.2012 16:56
fajna
Krystyna32 26.11.2011 00:05
extra

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat