Sałatka makaronowa z szynką i rzodkiewką

Sałatka makaronowa z szynką i rzodkiewką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Smaczna, pożywna i zdrowa sałatka na bazie makaronu orkiszowego.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

wszystkie składniki

  • makaron

    150 gramów
  • szynka

    150 gramów
  • rzodkiewki

    1 pęczek
  • ogórek zielony

    1 sztuki
  • natka kolendry

    1 pęczek
  • soczewica zielona

    1 puszka
  • jogurt naturalny

    3 łyżki
  • oliwa

    3 łyżki
  • sos sałatkowy koperkowo-ziołowy Prymat

    1 opakowanie
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    2 szczypty
  • sól

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron orkiszowy ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić. Gdy przestygnie, wrzucić do dużej miski. Dodać chudą szynkę pokrojoną w kostkę.
Rzodkiewki i ogórka pokroić ćwierćplasterki. Dodać do reszty składników. Doda również soczewicę odsączoną z zalewy oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać wszystkie składniki.
Przygotować sos; wymieszać jogurt naturalny z oliwą oraz sosem koperkowo-ziołowym. Połączyć sos z sałatką. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat