Sałatka makaronowa z boczniakami

Sałatka makaronowa z boczniakami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • boczniaki

    50 dag
  • makaron

    20 dag
  • sałata Lollo Bianco

    1/2 główki
  • tosty

    3 sztuki
  • jajko

    1
  • masło

    1 łyżka
  • sól

  • orzechy włoskie

    5 dag
  • ocet

    2 łyzki
  • olej

    4 (do sałatki)
  • radicchio

    1/2 główki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W dużym garnku zagotować wodę, osolić. Wsypać makaron, gotować 8 minut. Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć, większe ewentualnie pokroić. Tosty okroić ze skórki, miąższ chleba pokruszyć. Jajko rozmącić, doprawić do smaku solą i pieprzem. Grzyby panierować najpierw w jajku, a następnie w okruchach chleba. Podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Sałatę oczyścić, umyć, osuszyć, porwać na kawałki. Orzechy grubo pokroić. Ocet doprawić solą i pieprzem. Ciągle ucierając powoli wlewać olej, na koniec wymieszać z orzechami. Makaron odcedzić, zalać zimną wodą i osączyć. Połączyć z sałatą i orzechowym sosem wine-gret. Podawać ze smażonymi grzybami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat