Sałatka jarzynowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Zalewa:

  • woda

    6 szkl
  • cukier

    2 szkl
  • ocet

    1,5 szkl
  • gorczyca

    1 łyżka
  • ziele angielskie

    1 łyżka
  • SOLANKA:

  • sól

    3/4 szkl
  • woda

    9 szkl
  • Składniki

  • ogórki

    4 kg
  • papryka czerwona

    1 kg
  • cebula

    0,5 kg
  • seler

    1 szt
  • por

    1 szt
  • marchew

    4 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Z podanych składników na zalewę ugotować ją.
2. Ogórki, seler, por, marchewki, cebulę obrać i pokroić w kostkę paprykę również. Z wody i soli ugotować solankę i zalać nią warzywa i odstawić na 2 godziny po czym odcedzić, dawać do słoików, zalewać zalewą i pasteryzować 15 minut.

Sałatka idealna na zimę wystarczy odcedzić zalewę dodać jajka, jabłko, kukurydzę, majonez i doprawić do smaku.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewelina1991 13.06.2014 08:09
fajne przetwory
IKrakowianka 01.01.2014 16:30
świetna sałatka
krystyna330 03.11.2013 10:24
wygląda bardzo smacznie
agnieszka214 20.07.2013 21:28
supeer sałatka mniam i pcyhcas
rjustysia 14.06.2013 20:36
Bardzo lubię takie domowe sałatki warzywne.
Agnieszka-87-25 13.06.2013 07:56
po pasteryzowaniu rzadko kiedy coś się zepsuje, można robić bez problemu :)
caralajna 13.06.2013 07:16
fajny pomysł, takiej do słoika nie robiłm
zielonamorelka 12.06.2013 15:15
ooo świetne!idealne dla studenta jak na zakupy nei ma kiedy iść hehe tylko czy można zamienić cukier na stewie?skoro jest pasteryzowane to nei powinno się zepsuć chyba?
Adamorek 12.06.2013 14:28
fajna na zimę
reniatka 12.06.2013 11:58
wyglada smakowicie na zime jak znalazł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat