Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Sake

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda
5-7 L
cukier
2-3 Kg
ryż
1 Kg
cytryna
2szt
pomarańcza
1szt
rodzynki
15-20 Szt.
ziele angielskie
10szt
Sklep Prymat
Goździki całe Prymat
5szt
Sklep Prymat
tymianek
1 Łyżeczka
imbir
1 Łyżeczka
pieprz czarny
1

Przepis i sposób przygotowania na: Sake

Wodę do dużego garnka wlewamy stopniowo po 1 litrze w odstępach od około sek. do około minuty. Gdy mamy już całą wodę w garnku i ma temperaturę ok 30-40 stopni dosypujemy 1kg cukru i mieszamy aż się rozpuści i dosypujemy kolejny 1kg cukru i także mieszamy aż do rozpuszczenia i nadal podgrzewamy już syrop. Później dodajemy ziele angielskie, goździki. tymianek, imbir i świeżo zmielony lub rozgnieciony pieprz ok 1/2 łyżeczki. Gotujemy to ok 5 minut ale nie doprowadzamy do całkowitego wrzenia musi lekko się \'\'poruszać\'\'. Wciskamy do tego sok z cytryn oraz z pomarańczy. Teraz dodajemy drożdże może być trochę niej niż pół kostki ale pamiętajmy o tym aby syrop z przyprawami nie był bardzo gorący tzw. letni czyli przyjemny gorąc. Drożdże mają być rozdrobnione. Na końcu dosypujemy ryż cały kilogram luzem nie rozrywany z torebek. Teraz wlewamy cały syrop z ryżem wlewamy do baniaka i dolewamy 1,5 l wody zimnej. Nakładamy korek rurkę fermentacyjną i oblewamy to woskiem. Zostawiamy na 6 tygodni lub do czasu aż skończy bulkać. Później rozlewamy do butelek i dodajemy po kilka kryształków cukru do każdej jako klarownik. Co jakiś czas odkorkowujemy lub odkręcamy butelki aby wypuścić gaż.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak