Ruskie pierogi z miętą :

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1,5 szklanki + do podsypania
  • wrzątek

    1 szklanka
  • sól

    - wg potrzeby
  • biały ser

    10 dag
  • cebula

    3 sztuki
  • masło

    3 łyżki
  • olej

    3 łyzki
  • mięta świeża drobno pokrojona

    2 łyzki
  • pieprz kolorowy

    mielony wg potrzeby
  • puree ziemniaczane

    3 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z tej porcji wychodzi ok 20 pierogów .
Ciasto parzone jest grubsze od zwykłego , krócej takie pierogi się gotuje , szybciej się je robi . Nie potrzeba ciasta wałkować , wykrawać .

-przygotować farsz mieszając puree ziemniaczane z serem , podsmażoną na złoto drobno pokrojoną 1 cebulą , miętą , solą i pieprzem
-nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .
-wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .
-ciasto podzielić na 18 – 20 części
-każdy kawałek rozpłaszczać na dłoni tak by uformował się placuszek średnicy szklanki ( lub rozwałkować i wykrawać szklanką )
-na ciasto nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożka
-układać na wysypanej mąka tacce
-gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.

Podawać polane usmażonymi na złoto na maśle z olejem 2 cebulami ( pokrojonymi w piórka ) - udekorowane listkami mięty i posypane grubo zmielonym kolorowym pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Agnieszka/picola 15.09.2011 20:13
ciekawe
Agnieszka/picola 15.09.2011 20:13
ciekawe
bietka 18.03.2011 11:59
Z miętą jeszcze nie robiłam:)
Mirka-Ludomila 31.12.2010 16:49
Pięknie wyglądają.
Elżbieta18 13.11.2010 11:55
Czy wszystkie te przepisy, które dodałaś , to je wypróbowałaś

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat