Ruskie pierogi po raz kolejny w innej wersji.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka tortowa

    500 g
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • woda ciepła

    1/2 szkl
  • mleko 2%

    1/2 szkl
  • olej

    2 łyżki
  • sól

    1 łyżeczka

Farsz

  • kartofle

    500 g
  • twaróg

    500 g
  • skwarki

    4 łyżki
  • smalec

    4 łyżka
  • szczypiorek

    2-3 łyżki
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • szałwia

    1 łyżka
  • cebula

    1/2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ruskie pierogi po raz kolejny w innej wersji. foto
Obie mąki przesiewamy na stolnicę , dodajemy olej , dobrze ciepłą wodę , podgrzane mleko oraz sól .zagniatamy ciasto , przykrywamy ściereczką i zostawiamy aby odpoczęło na 20 minut.
Krok 2 - Ruskie pierogi po raz kolejny w innej wersji. foto
Obieramy kartofle , gotujemy do miękkości , po ugotowaniu odcedzamy , studzimy i rozdrabniamy tłuczkiem do kartofli.Dodajemy ser , razem ubijamy.Solimy , pieprzymy.
Krok 3 - Ruskie pierogi po raz kolejny w innej wersji. foto
Rozpuszczamy dwie łyżki smalcu i dwie łyżki skwarków , dodajemy do farszu, mieszamy.
Krok 4 - Ruskie pierogi po raz kolejny w innej wersji. foto
Siekamy szczypiorek , wrzucamy do farszu , mieszamy ponownie.
Krok 5 - Ruskie pierogi po raz kolejny w innej wersji. foto
Ciasto rozwałkowujemy , wykrawamy koła , nakładamy po kulce farszu , wielkości orzecha włoskiego.
Krok 6 - Ruskie pierogi po raz kolejny w innej wersji. foto
Brzegi ciasta dokładnie zlepiamy . Pierogi wrzucamy na wrzątek , po wypłynięciu gotujemy jeszcze 4 minuty .Szałwię siekamy na małe kawałki . Przed podaniem pierogi polewamy resztą smalcu ze skwarkami i cebulką oraz szałwią.
Smaczna_B
Ciasto jest bardzo elastyczne ,łatwo się wałkuje, nie przykleja się do stolnicy , a po ugotowaniu jest bardzo delikatne i smaczne . Dodatek szałwii do smalcu ze skwarkami , nada mu fajnego aromatu.Polecam!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Smaczna_B 26.06.2015 16:26
zniknęły bardzo szybko:)
halina17 23.06.2015 18:50
Smaczne pierogi.
Anna133 23.06.2015 18:43
też muszę znów zrobić
Bernadeta1 23.06.2015 18:37
pyszne jedzonko
pestka 23.06.2015 17:59
wyglądają bardzo smacznie
wirtualnykucharz 23.06.2015 17:49
Przepyszne pierogi
Czarnula666 23.06.2015 17:37
Wyglądaja pysznie, ciekawe jak smakują :)
Łukasz15 23.06.2015 17:11
Ale pysznie wyglądają

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat