Rozetki ziemniaczano serowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szkl gotowanych ziemniaków

    3
  • czubata szkl startego sera

    1
  • jajka

    2
  • szkl. mleka

    1/2
  • gałka muszkatołowa

    do smaku:
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki zaraz po ugotowaniu utłukłam na gładką masę, dodając mleko - tej masy było 3,5 szkl. (mleka wlałam ok. 0,5 szkl.). Gdy ziemniaki wystygły dodałam do nich drobno starty żółty ser - akurat miałam Goudę - wbiłam jajka i doprawiłam solą, papryką i świeżo startą gałką muszkatołową, dokładnie wymieszałam. Przy pomocy rękawa cukierniczego wyciskałam niewielkie rozetki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 st. ok. 15 min. aż się zezłociły. Podałam do pieczeni z sosem cebulowo-śliwkowym, ale doskonałe są też jako gorąca przekąska z jakimś dipem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Misia90 28.09.2011 08:49
ekstra
Marysia 28.09.2011 08:41
super
Karolina69 28.09.2011 08:38
fajne
Ewa111 11.08.2011 18:52
świetny sposób na eleganckie podanie ziemniaków
Edyta-25 05.08.2011 07:26
Brzmi super!
kochanyptysiu 08.02.2011 16:18
super!
Nina7 05.01.2011 10:08
koniecznie muszę wypróbować
MAŁGORZATA108 07.11.2010 12:34
Bardzo podoba mi się to danie.
Goya 07.11.2010 11:58
ładnie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat