Rostbef w winie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • rostbefu bez kości

    1,5 kg
  • oliwy

    130 ml
  • pieprzu ziarnistego

    1 łyżka
  • skórka z cytryny

  • tymianku

    2 łyżki
  • natki

    2 łyżki
  • rozmarynu

  • szalotki

    50 dag
  • octu

    1 łyżka
  • czerwonego wina

    125 ml
  • szczypta soli

  • szczypta cukru

  • pieprz, gałka muszkatołowa

  • ziemniaków

    50 dag
  • mąki

    1 łyżka
  • małych marchewek

    40 dag
  • masła

    1 łyżka
  • parmezan

    4 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z części oliwy, szczypty soli, pieprzu ziarnistego i skórki cytrynowej, rozmarynu, natki, tymianku przyrządzić marynatę. Polać mięso i odstawić na 12 godz. Obsmażyć na reszcie oliwy, piec 15 min w temp. 220 st. Ziemniaki zetrzeć, dodać mąkę i parmezan, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Natłuścić blachę, nałożyć placuszki, piec 30 min. Przewrócić w trakcie pieczenia. Szalotki obsmażyć, dusić z winem i octem, doprawić solą, cukrem, pieprzem. Marchewki obgotować, potem udusić na maśle, doprawić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Boguśka1 07.11.2010 14:31
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat