Roladki z mozzarellą w sosie śliwkowym

Roladki z mozzarellą w sosie śliwkowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • polędwica wieprzowa

    600 gram
  • mozzarella

    100 gram
  • szynka szwarcwaldzka

    150 gram
  • majeranek Prymat

    do smaku
  • oliwa

    1 łyżka
  • masło

    1 łyżka
  • sos śliwkowy

  • miód

    1 łyżka
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • majeranek Prymat

    1 łyżeczka
  • cynamon

    1/3 łyżeczki
  • pieprz cayenne

    1/4 łyżeczki
  • mąka ziemniaczana

    1 płaska łyżeczka
  • śliwki węgierki

    400 (bez pestek)
  • pieprz czarny mielony

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Roladki z mozzarellą w sosie śliwkowym foto
Polędwiczki wieprzowe pokrój na plastry grubości 2 cm i delikatnie rozbij je na cieńsze płaty. Mięso posyp świeżo mielonym czarnym pieprzem i majerankiem. Mozzarellę pokrój w kostkę, na każdym płacie mięsa połóż jedną kostkę sera, zwiń w roladkę, a następnie zawiń z plaster szynki.
Krok 2 - Roladki z mozzarellą w sosie śliwkowym foto
Na patelni rozgrzej masło i oliwę, włóż roladki. Obsmaż je z każdej strony, początkowo na ostrym ogniu, a później zmniejsz ogień i smaż około 15 minut, nie dłużej, bo będą twarde i niesmaczne.
Krok 3 - Roladki z mozzarellą w sosie śliwkowym foto
Roladki przełóż na talerz i zabezpiecz, aby nie wystygły. Tłuszcz powstały ze smażenia przylej do miseczki, nie będzie potrzebny do tej potrawy. Na patelnię włóż pokrojone śliwki i smaż przez moment. Pozostałe składniki sosu wymieszaj, gdyby mieszanka była zbyt gęsta dodaj łyżkę wody i wlej do podsmażonych śliwek. Zamieszaj i zagotuj.
Krok 4 - Roladki z mozzarellą w sosie śliwkowym foto
Dodaj roladki i jeszcze przez chwilę podgrzewaj na małym ogniu.
Krok 5 - Roladki z mozzarellą w sosie śliwkowym foto
*pomysł znalazłam na blogu kwestia smaku. Tutaj podaję swoją wersję tego dania, ja użyłam mozzarelli i śliwek węgierek oraz nieco inaczej doprawiłam sos.
*nie użyłam soli, bo jak dla mnie szynka i sos sojowy sprawiają, że potrawa jest wystarczająco słona.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (30)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IZABELA29

20.01.2014 09:10
pysznie podane mięsko

anemon

19.01.2014 19:55
Bardzo wam polecam, bo ja uwielbiam ten sos.

Klausia

18.01.2014 19:06
oj jestem na tak :)

Alex_M

17.12.2013 10:03
nigdy nie jadłam takiego sosu, podoba mi się :)

Róża1

18.08.2013 08:13
przepyszne roladki:-)

Anonimowy

04.08.2013 17:35
wypróbuję mam nadzieję że dobre będzie

Justa32

17.07.2013 18:19
świetna przekąska

Grazyna0211

28.06.2013 16:28
bardzo apetyczne i wykwintne danie

IZABELA29

29.05.2013 19:36
bardzo apetyczne

cooleczka

27.04.2013 18:29
brzmi świetnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat