Rogaliki z orzechowo-korzennym nadzieniem.

Rogaliki z orzechowo-korzennym nadzieniem.

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Takie rogaliki z powodzeniem mogą zastąpić ciasteczka czy inne ciasto drożdżowe. W większości domów drożdżowe ciasto na świątecznym stole to tradycja, a dlaczego by nie przygotować takich rogalików. Koniecznie zapiszcie przepis i upieczcie. Zachęcam i smacznych inspiracji życzę :)
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Rozczyn:

  • drożdże świeże

    5 dag
  • cukier

    2 łyżeczki
  • mąka tortowa

    2 łyżki
  • mleko ciepłe

    0.5 szklanki

Ciasto:

  • jajka

    2 sztuki
  • żółtko

    1 sztuka
  • cukier

    0.5 szklanki
  • olej

    4 łyżki
  • mąka tortowa

    50 dag
  • mleko ciepłe

    50 mililitrów

Nadzienie:

  • orzechy włoskie

    1.5 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 sztuka
  • miód prawdziwy

    4 łyżki
  • cynamon mielony

    1 łyżeczka
  • przyprawa do piernika

    1 łyżeczka
  • rodzynki

    0.5 szklanki
  • mleko gorące

    0.5 szklanki

Dodatkowo:

  • cukier

    0.5 szklanki
  • białko

    1 sztuka
  • mąka pszenna

    0.5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie pysznych rogalików:

Krok 1 - Rogaliki z orzechowo-korzennym nadzieniem. foto
Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''. Ciasto: Jajka, żółtko i cukier ucieramy na puszystość. Do mąki dajemy rozczyn, olej i utarte jajka. Zagniatamy mięciutkie ciasto. W razie potrzeby dolewamy ciepłego mleka, ja dolałam pół szklanki. Ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około półtorej godziny w ciepłe miejsce.
Krok 2 - Rogaliki z orzechowo-korzennym nadzieniem. foto
Nadzienie: Orzechy blendujemy blenderem razem z miodem i cukrem waniliowym, ja starałam się pozostawić trochę kawałów orzechów, ale można zblendować na gładką masę, następnie orzechy zalewamy gorącym mlekiem i mieszamy, mleko wlewamy stopniowo, aż z orzechów powstanie taka gesta papka, więc możemy nie zużyć całego mleka. Na koniec wsypujemy cynamon, przyprawę do piernika, rodzynki i dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Rogaliki z orzechowo-korzennym nadzieniem. foto
Formowanie rogalików: Wyrośnięte ciasto dzielimy na części, następnie wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną na okrągłe placki, dzielimy je na trójkąty, na każdy nakładamy porcję orzechów i zwijamy formując rogaliki. Każdy rogalik za pomocą pędzelka smarujemy z wierzchu białkiem i posypujemy cukrem. Tak postępujemy do wyczerpania składników.
Krok 4 - Rogaliki z orzechowo-korzennym nadzieniem. foto
Pieczenie: Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, rogaliki znacznie urosną, więc zostawiamy między nimi większe odstępy, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut do podrośnięcia. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 30 minut. Upieczone studzimy. Najlepiej na metalowej kratce.
Krok 5 - Rogaliki z orzechowo-korzennym nadzieniem. foto
Podanie: Wystudzone rogaliki podajemy. Smacznego życzę.
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wyszło mi 3 blaszki rogalików. Część orzechów można posiekać, a część zmielić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

29.01.2019 22:36
Pozdrawiam.;)

Babeczka35

31.01.2019 17:51
Również pozdrawiam :) Cieplutko :)

Bożena Matuszczyk

02.01.2019 11:13
Ach dziękuję i przepraszam że dopiero teraz odpisuję ale wczoraj dopiero wróciłam, byłam bardzo daleko ha, ha;)

Babeczka35

29.01.2019 19:03
Nie ma sprawy Bożenko :)

bietka

28.12.2018 17:00
Wyglądają pysznie, ja porywam drugi : )

Babeczka35

02.01.2019 06:33
Proszę się częstować :)

Bożena Matuszczyk

28.12.2018 10:02
Pyszne i kuszące rogaliki.Porywam jeden do kubeczka kakao.;)

Babeczka35

02.01.2019 06:33
Smacznego :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat