Racuszki ze śliwkami.

Racuszki ze śliwkami.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szkl
  • mąka krupczatka

    1 szkl
  • śmietana

    2 szkl
  • cukier

    1/2 szkl
  • jajka

    2 szt
  • cukier wanilinowy

    2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • śliwki węgierki

    70 dag
  • tłuszcz do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Śliwki węgierki umyć, osuszyć i wypestkować. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem, wymieszać ze śmietaną, solą i cukrem waniliowym. Białka ubić na sztywną pianę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do śmietany, połączyć z pianą, wsypać wypestkowane śliwki i wymieszać. Łyżką nakładać porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IlonaAlbertos

09.08.2013 20:54
Smakowite racuszki.

Łukasz15

28.06.2012 20:14
Rewelacja

stokrotka

01.11.2011 09:35
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat