Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy pod pierzynką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 g
drożdże 20 g
cukier 4 łyżki
dżem porzeczkowy 50 g
mleko 1 i 1/2 szklanki
sól szczypta
jajko 1 szt
śmietanka kremowa 100 g
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy pod pierzynką

Mąkę przesiewamy do miski,dodajemy sól,robimy w środku dołek,wykruszamy drożdże,zasypujemy 2 łyżkami cukru,zalewamy 1/2szklanki letniego mleka ,wbijamy jajko i dokładnie wymieszać. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie.Odstawiamy do wyrośnięcia.Śmietanę ubijamy z resztą cukru.Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy porcje ciasta.Smażymy z obu stron na złoty kolor,na każdy racuszek kładziemy po łyżeczce dżemu i bitej śmietany. Można dodatkowo udekorować owocami lub czekolada

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

irenka 26.09.2011 18:58
lubię pyszne racuchy
novita23 21.09.2011 09:06
mniaamm
bursztynek 14.06.2011 23:18
mniam!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak