Quiche na ciepło i na zimno z pomidorową sałatką

Quiche na ciepło i na zimno z pomidorową sałatką

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Smacznie, zdrowo i wykwitnie w jednym.

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka pszenna

    250 gramów
  • sól

    0.5 łyżeczki
  • masło zimne

    150 gramów
  • jajko

    1 sztuka
  • woda zimna

    3 łyżki

NADZIENIE

  • jajka

    3 sztuki
  • ser tarty

    200 gramów
  • śmietana 18%

    150 mililitrów
  • serka mascarpone

    50 gramów
  • boczek surowy

    150 gramów
  • syrop klonowy

    1 łyżka
  • sól

    0.5 łyżeczki
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    0.5 łyżeczki
  • papryka ostra Prymat

    0.5 łyżeczki
  • oliwa

    1 łyżka

SAŁATKA

  • pomidorki koktajlowe

    20 sztuk
  • czerwona cebula

    1 sztuka
  • sól

    0.2 łyżeczki
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    0.2 łyżeczki
  • sok z limonki

    1 łyżka
  • oliwa

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowania:
W misce wymieszać mąkę z solą, pokrojonym masłem, jajkiem i wodą. Ugniatać do uzyskania solidnego ciasta; w razie jeśli ciasto będzie suche, dodać jeszcze odrobinę wody. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Pokrojony boczek podsmażyć, na koniec smażenia dodać syrop klonowy. Odsączyć na papierowym ręczniku.
Wyciągnąć ciasto z lodówki, rozwałkować trochę większe niż forma. Natłuścić formę i wyłożyć ją ciastem. Widelcem zrobić dziurki w cieście. Piekarnik nagrzać do 210 stopni.
Ubić jajka, dodać sól, pieprz, paprykę, mascarpone oraz śmietanę i jeszcze trochę ubijać. Dołożyć boczek i zamieszać. Ser rozłożyć na spodzie ciasta i zalać masą jajeczną.
Piec quiche ± 15 minut w 210 i ± 30 minut w 150 stopniach do zarumienienia.
Jako dodatek świeża pietruszka oraz pomidorki z czerwoną cebulą polana dressingiem limonkowo-olejowym.

Lampka białego wina jeszcze nikomu nie zaszkodziła a będzie dobrym uzupełnieniem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat