Przepis i sposób przygotowania na: Quiche na ciepło i na zimno z pomidorową sałatką
Przygotowania:
W misce wymieszać mąkę z solą, pokrojonym masłem, jajkiem i wodą. Ugniatać do uzyskania solidnego ciasta; w razie jeśli ciasto będzie suche, dodać jeszcze odrobinę wody. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Pokrojony boczek podsmażyć, na koniec smażenia dodać syrop klonowy. Odsączyć na papierowym ręczniku.
Wyciągnąć ciasto z lodówki, rozwałkować trochę większe niż forma. Natłuścić formę i wyłożyć ją ciastem. Widelcem zrobić dziurki w cieście. Piekarnik nagrzać do 210 stopni.
Ubić jajka, dodać sól, pieprz, paprykę, mascarpone oraz śmietanę i jeszcze trochę ubijać. Dołożyć boczek i zamieszać. Ser rozłożyć na spodzie ciasta i zalać masą jajeczną.
Piec quiche ± 15 minut w 210 i ± 30 minut w 150 stopniach do zarumienienia.
Jako dodatek świeża pietruszka oraz pomidorki z czerwoną cebulą polana dressingiem limonkowo-olejowym.