Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyyyyszna fasolka po bretońsku

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

swojska kiełbasa 30 dag
cebula 1 mała
pomidory Lima 1 kg
koncentrat pomidorowy 2 łyżeczka
majeranek
sól
pieprz
boczek 15 chudy
fasola Jaś 50 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Pyyyyszna fasolka po bretońsku

Kroki postępowania

1
Fasolę zalewamy letnią wodą i odstawiamy na 12 godzin. Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. Przesmażamy około 20 minut. Dokładnie miksujemy, a następnie przecieramy przez drobne sitko, aby pozbyć się pestek. Gotujemy do czasu aż powstanie dosyć gęsty sos. Fasolę gotujemy do miękkości (w tej samej wodzie, w której się moczyła). W tym samym czasie przesmażamy pokrojony w kostkę boczek oraz kiełbasę w półtalarkach. Gdy wytopi się z nich nieco tłuszczu, dodajemy obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażymy do czasu aż cebula się ładnie przyrumieni.
Krok 1 - Pyyyyszna fasolka po bretońsku foto
2
Fasolę odcedzamy, zostawiając mniej więcej 1/2 szklanki wody. Dodajemy podsmażoną wędlinę z cebulą, sos pomidorowy i koncentrat. Gotujemy 15-20 minut.
Krok 2 - Pyyyyszna fasolka po bretońsku foto
3
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i roztartym w dłoniach majerankiem. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Krok 3 - Pyyyyszna fasolka po bretońsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EWI 10.10.2012 08:38
mniam
Mysiunia 10.10.2012 08:30
dawno już nie robiłam.. Pyszne zdjęcie! :)
malaczarna23 10.10.2012 08:27
pysznie podane
Andysz 10.10.2012 08:16
uwielbiam fasolkę;]

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak