Przepis i sposób przygotowania na: Pyszny przekładaniec
2 szkl. mąki tortowej,
1/2 szkl. mąki pszennej,
5 żółtek,
2/3 szkl. cukru pudru,
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
20dag margaryny.
Ze składników zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i na pół godz. włożyć do zamrażalnika. Podzielić na 2 cżęści, rozwałkować. Każdą osobno piec 15 min w temp. 190st. Ostudzić. Uwaga! Ciasto jest bardzo kruche!!
ŚMIETANA:
1/2 l śmietany 30%,
1 1/2 łyżki żelatyny,
3 łyżki cukru pudru.
Kremówkę ubić z cukrem. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, wstawić do rondla z gorącą wodą i, mieszając, rozpuścić. Ostudzić i połączyć ze śmietaną. Masą przełożyć placki.
MASA ORZECHOWA:
gotowa masa o smaku orzechowym,
15 dag masła.
Masło utrzeć z masą orzechową. Wyłożyć na ciasto.
BEZA:
5 białek,
3/4 szkl. cukru,
10dag wiórków kokosowych.
Białka ubić z cukrem, dodać wiórki, wymieszać. Piec ok 25 min w temp. 160st. Ostudzić. Wyłożyć na masę orzechową. Polać polewą. Schładzać całą noc.