Pyszne danie z kaszą, fasolką szparagową i piersią z kurczaka

Pyszne danie z kaszą, fasolką szparagową i piersią z kurczaka

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Pierś faszerowana serkiem feta, rukolą i oliwkami bez z pestek, z papryką jalapeno, kaszą pęczak, fasolką szparagową oraz sałatką z rukoli,ogóreczka małosolnego papryki czerwonej, słonecznika i sosu winegret domowego.

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki:

  • kasza pęczak

    200 gramów
  • żółta fasolka szparagowa

    600 gramów
  • piersi z kurczaka

    800 gramów
  • rukola

    200 gramów
  • ser feta

    200 gramów
  • oliwki nadziwane chilli

    12 szt.
  • sól

    1 szczypta
  • oliwa extra virgin

    10 ml
  • pieprz biały Prymat

    1 szczypta
  • ogórek małosolny

    4 szt.
  • papryka czerwona

    1 szt.
  • pestki słonecznika

    50 gramów
  • sok z cytryny

    1 duża łyż.
  • oliwa extra virgin

    50 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, doprawiamy solą i pieprzem i delikatnie na wierzchu smarujemy oliwą. Do miseczki wkładamy rukolę (pokroiłam ją na mniejsze kawałeczki) dodajemy serek feta i mieszamy. Przekładamy farsz do czterech połówek piersi i dodajemy teraz oliwki pokrojone. Zawijamy w papier do pieczenia i smażymy na patelni do zarumienienia aby nie było surowe :) Gotujemy kaszę pęczak według tego co jest napisane na opakowaniu. Fasolkę szparagową myjemy, obcinamy końcówki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ogórek małosolny kroimy w kostkę, dodajemy rukolę, paprykę pokrojoną drobno i prażone pestki słonecznika.

Skrapiamy sokiem z cytryny oraz ekstra virgin i doprawiamy solą i pieprzem. Tak podane danie zachwyci smakiem każdego. Kasza i fasolka na pierwszym miejscu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat