Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
składniki:
-
kasza pęczak
200 gramów -
żółta fasolka szparagowa
600 gramów -
piersi z kurczaka
800 gramów -
rukola
200 gramów -
ser feta
200 gramów -
oliwki nadziwane chilli
12 szt. -
sól
1 szczypta -
oliwa extra virgin
10 ml -
Pieprz biały mielony Prymat
1 szczypta -
ogórek małosolny
4 szt. -
papryka czerwona
1 szt. -
pestki słonecznika
50 gramów -
sok z cytryny
1 duża łyż. -
oliwa extra virgin
50 ml
Sposób przygotowania
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, doprawiamy solą i pieprzem i delikatnie na wierzchu smarujemy oliwą. Do miseczki wkładamy rukolę (pokroiłam ją na mniejsze kawałeczki) dodajemy serek feta i mieszamy. Przekładamy farsz do czterech połówek piersi i dodajemy teraz oliwki pokrojone. Zawijamy w papier do pieczenia i smażymy na patelni do zarumienienia aby nie było surowe :) Gotujemy kaszę pęczak według tego co jest napisane na opakowaniu. Fasolkę szparagową myjemy, obcinamy końcówki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ogórek małosolny kroimy w kostkę, dodajemy rukolę, paprykę pokrojoną drobno i prażone pestki słonecznika.
Skrapiamy sokiem z cytryny oraz ekstra virgin i doprawiamy solą i pieprzem. Tak podane danie zachwyci smakiem każdego. Kasza i fasolka na pierwszym miejscu.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się