Puszyste ciasto na pizzę

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    40 dag
  • drożdże

    30 g
  • oliwa

    4 łyżki
  • mleko

    2/3 szklanki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • pieprz

    1 szczypta
  • zioła

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę wsypać do dużej miski, dodać sól i rozdrobnione drożdże. Zrobić wgłębienie, dodać oliwy i trochę rozcieńczonego z wodą mleka. Wyrabiać ciasto dodając stopniowo mleko z wodą. Ciasto zagniatać przez ok 10 min.
Następnie odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Blachę posmarować olejem. Smaruję na grubo i mam pewność że pizza się nie przyklei.
Cienko rozwałkować na 5-6 mm i po nakłuwać widelcem. Ciasto rozwałkowane bez problemu da się przenieść na blachę. Nie trzeba podsypywać mąką - ciasto nie przykleja się do niczego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Edyta31 16.07.2011 22:13
Warte polecenia ;)!
Ela15 23.05.2011 13:43
muszę spróbować
Dorota59 03.02.2011 23:44
napewno skorzystam z tego przepisu

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat