Przepis i sposób przygotowania na: Puszek wiśniowy
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Wsypujemy obie mąki oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczony dokładnie studzimy.
Pianka:
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do ostygnięcia. Wkładamy na kilka minut do lodówki aby lekko stężała. Śmietanę kremówkę ubijamy na puszystość. Dodajemy galaretkę i jogurt naturalny. Ubijamy.
Wiśnie drylujemy i dodajemy do pianki. Mieszamy.
Tortownicę wykładamy folią aluminiową. Przekładamy do tortownicy biszkopt. Na biszkopt wylewamy piankę. Wstawiamy na noc do lodówki.
Bita śmietana:
Mix do robienia śmietany ubijamy z mlekiem na puszystość.
Torcik wyciągamy z tortownicy i smarujemy boki jak i wierzch bitą śmietaną.
Gotowe!