Puszek wiśniowy

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Wspaniałe ciasto z wiśniami, które rozpływa się w ustach. Pyszna i lekka pianka wiśniowa zrobi wrażenie na gościach :). Idealne na letni podwieczorek. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

ml

gniazd

łyżeczka

łyżka

szklanka

biszkopt:

  • jajko

    2 sztuki
  • cukier

    2 łyżki
  • mąka tortowa

    2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    0.5 łyżeczki

pianka:

  • galaretka wiśniowa

    1 opakowanie
  • woda gorąca

    250 mililitrów
  • wiśnie

    30 dag
  • jogurt grecki

    20 dag
  • śmietana kremówka

    165 mililitrów

bita śmietana

  • bita śmietana w proszku

    1 opakowanie
  • mleko

    125 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Biszkopt:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Wsypujemy obie mąki oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczony dokładnie studzimy.

Pianka:

Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy do ostygnięcia. Wkładamy na kilka minut do lodówki aby lekko stężała. Śmietanę kremówkę ubijamy na puszystość. Dodajemy galaretkę i jogurt naturalny. Ubijamy.

Wiśnie drylujemy i dodajemy do pianki. Mieszamy.

Tortownicę wykładamy folią aluminiową. Przekładamy do tortownicy biszkopt. Na biszkopt wylewamy piankę. Wstawiamy na noc do lodówki.

Bita śmietana:

Mix do robienia śmietany ubijamy z mlekiem na puszystość.

Torcik wyciągamy z tortownicy i smarujemy boki jak i wierzch bitą śmietaną.

Gotowe!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat