Przepis i sposób przygotowania na: Pulpety z łososia z dzikim ryżem, DS XVII odc.39
Mięso łososia można przyrządzić na wiele sposobów: upiec, usmażyć, ugotować na parze, udusić w sosie lub zrobić pyszne pulpety. W tym przepisie na pulpety z łososia łączymy rybę ze szpinakiem, koperkiem i zielonym pieprzem, który dodaje przyjemnej ostrości całemu daniu.
Przygotowanie:
1. Filet z łososia kroimy w drobną kostkę.
2. Ryż wsypujemy do garnka i zalewamy zimną wodą w proporcji 2:3. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut (aż ryż zmięknie).
3. Czosnek, cebulę i liście szpinaku drobno siekamy. W moździerzu rozdrabniamy zielony pieprz.
4. Na patelnię z rozgrzaną oliwą wrzucamy jednocześnie cebulę, czosnek i liście szpinaku. Doprawiamy zielonym pieprzem i dokładnie mieszamy. Gdy liście szpinaku zwiędną, zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
6. W dużej misce łączymy: łososia, zawartość patelni, mąkę migdałową, sól, roztrzepane jajko i koperek suszony. Masę na pulpety dokładnie wyrabiamy do połączenia wszystkich składników.
7. W rękach formujemy pulpety i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Warto przygotować małą miseczkę z zimną wodą, aby zwilżać ręce w trakcie.
9. Pulpety pieczemy w nagrzanym na 200 stopni piekarniku przez 25-30 minut.
Sposób podania:
Pieczone pulpety z łososia podajemy z dzikim ryżem, ogóreczkami konserwowymi
i pomidorami koktajlowymi przekrojonymi na połówki. Danie dekorujemy posiekaną pietruszką i ćwiartką cytryny.