Pulpeciki w sosie pomidorowo śmietanowym ze szczypiorkiem

Pulpeciki w sosie pomidorowo śmietanowym ze szczypiorkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wieprzowe

    500 g
  • cebula biała

    1 szt
  • szczypiorek usiekany

    3 łyżki
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • jajka

    3 szt
  • bułka tarta

    3 łyżki
  • ząbek czosnku

    1 szt
  • sól do smaku

  • pieprz czarny mielony

  • bulion drobiowy

    700 ml
  • marchew

    3 szt
  • liść lubczyku

    0,5 łyżeczki
  • ziele angielskie całe

    kilka ziaren
  • liść laurowy

    2 szt
  • koncentrat pomidorowy

    100 g
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • śmietana 18 proc

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do garnka przelewamy bulion. Dodajemy obrane i pokrojone w plasterki marchewki, liść lubczyku, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy na wolnym ogniu. Zamiast bulionu możemy wykorzystać pozostały z obiadu rosół. Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z posiekaną w kosteczkę cebulą, szczypiorkiem, świeżą pietruszką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkami i bułką tartą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy małe, okrągłe pulpeciki. Mięso wrzucamy do wrzącego bulionu. Gotujemy przez 20-25 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie odlewamy szklankę wywaru do miseczki. Dodajemy koncentrat pomidorowy, mąkę oraz śmietanę. Dokładnie mieszamy i ponownie wlewamy do mięsa. Następnie gotujemy jeszcze przez kilka minut aż sos zgęstnieje. Podajemy z ziemniakami lub z chlebem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

VioletoweKucharzenie

09.04.2018 21:25
Uwielbiamy pomidorowe pulpeciki w domowej wersji. Wzbogacone o szczypiorek zyskały dodatkowego smaku i aromatu. Polecam na pyszny obiad lub kolację!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat