Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pulchne ciasto z kremem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mleko 1,5 szklanki
jajko 5 sztuk
otręby owsiane 4 łyżki
otręby pszenne 2 łyżki
mleko w proszku 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
słodzik 5 łyżek
skrobia kukurydziana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
aromat cytrynowy
aromat waniliowy
serek homogenizowany 2 (naturalny)

Przepis i sposób przygotowania na: pulchne ciasto z kremem

wymieszaj 2 żółtka, serek, otręby, proszek do pieczenia, 2 łyżki mleka w proszku, 3 łyżki słodzika i aromat cytrynowy. Ubij pianę z 5 białek i sody, przełóżdo ciasta i wymieszaj łyżką. Przełóżna blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Rozpuść żelatynę w 1/2 szklanki wrzątku. Oddzielnie w kubku wymieszaj na gładką, lejącą się masę 3 żółtka, 2 łyżki słodziku, skrobię, aromat waniliowy i 1/4 szklanki mleka. Resztę mleka zagotuj. Zdejmij z ognia, mieszając trzepaczką wlewaj masę jajeczną. Postaw garnek na minutę na małym ogniu. Energicznie mieszając krem, by stał się gładki. Zdejmij z ognia, wlej żelatynę, energicznie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.Ciasto wyjmij z blachy, przekrój na 2 kawałki. Jeden włóżz powrotem do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wylej na niego przestudzony krem, przykryj drugą częścią ciasta, oprósz łyżką mleka w proszku. Odstaw do lodówki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sznycel 29.07.2012 08:35
puszyste ciasteczka,mniam
andżelika1 28.07.2012 18:52
słodkie, niskokaloryczne łakocie są zawsze w cenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak