pulchne ciasto z kremem

pulchne ciasto z kremem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    1,5 szklanki
  • jajko

    5 sztuk
  • otręby owsiane

    4 łyżki
  • otręby pszenne

    2 łyżki
  • mleko w proszku

    3 łyżki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    2 łyżki
  • słodzik

    5 łyżek
  • skrobia kukurydziana

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • aromat cytrynowy

  • aromat waniliowy

  • serek homogenizowany

    2 (naturalny)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

wymieszaj 2 żółtka, serek, otręby, proszek do pieczenia, 2 łyżki mleka w proszku, 3 łyżki słodzika i aromat cytrynowy. Ubij pianę z 5 białek i sody, przełóżdo ciasta i wymieszaj łyżką. Przełóżna blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Rozpuść żelatynę w 1/2 szklanki wrzątku. Oddzielnie w kubku wymieszaj na gładką, lejącą się masę 3 żółtka, 2 łyżki słodziku, skrobię, aromat waniliowy i 1/4 szklanki mleka. Resztę mleka zagotuj. Zdejmij z ognia, mieszając trzepaczką wlewaj masę jajeczną. Postaw garnek na minutę na małym ogniu. Energicznie mieszając krem, by stał się gładki. Zdejmij z ognia, wlej żelatynę, energicznie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.Ciasto wyjmij z blachy, przekrój na 2 kawałki. Jeden włóżz powrotem do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wylej na niego przestudzony krem, przykryj drugą częścią ciasta, oprósz łyżką mleka w proszku. Odstaw do lodówki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
sznycel 29.07.2012 08:35
puszyste ciasteczka,mniam
andżelika1 28.07.2012 18:52
słodkie, niskokaloryczne łakocie są zawsze w cenie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat