Ptasie mleczko kawowe z rumem i galaretką gruszkową

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • salamandra

  • śmietana

  • jogurt naturalny

  • kawa rozpuszczalna

  • rum

  • cukier

  • jajko

  • gruszki

  • galaretka gruszkowa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

składniki: 4 gruszki
sok z 1 cytryny
1 op. galaretki gruszkowej w proszku
3 łyżki cukru

2 jajka
1 szkl. cukru pudru
5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
5 łyżeczek żelatyny
100 ml mleka 3,2%
250 g serka mascarpone
200 ml śmietany 22%
100 ml jogurtu greckiego
100 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
1 łyżeczka esencji waniliowej
6 łyżek rumu, użyłam jasnego


sposób przygotowania: Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne a miąższ pokroić w kostkę i przełożyć do rondelka. Wlać sok z cytryny, dodać cukier, 400 ml zimnej wody i zagotować. Gotować 2 min. po czym zdjąć z ognia i dosypać galaretkę. Mieszać aż całkowicie się rozpuści. Gdy zacznie tężeć przelać do tortownicy śr. 22 cm z wkładem kominowym, odstawić do lodówki do zastygnięcia.

Do zimnego mleka 3,2% dodać żelatynę a gdy napęcznieje podgrzać aż się rozpuści, dodać kawę, wymieszać i odstawić do ostudzenia.
Jajka umyć, sparzyć i wybić do miski. Dodać cukier, ubić na bardzo puszystą masę. Dodać mascarpone, śmietanę, mleko skondensowane, esencję waniliową i tężejącą lekko mieszankę kawową, zmiksować, dolać rum. Przelać to tortownicy na galaretkę gruszkową, odstawić najlepiej na całą noc do lodówki.

Aby łatwo było wyjąć deser w tortownicy przed wlaniem składników posmarowałam ją wewnątrz bardzo cieniutko olejem jadalnym - z tak przygotowanej foremki deser sam się wysunie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
beatkaa153 14.08.2012 17:16
jak zwykle u Pani i pięknie i smacznie
Misia90 02.09.2011 15:03
ekstra
Marysia 02.09.2011 13:43
super
Karolina69 02.09.2011 13:29
fajne
Babciagramolka 14.07.2011 09:33
Wygląda bajecznie
Gabriela7 05.05.2011 07:53
śliczne
amorzenek 05.05.2011 07:49
apetyczne
iwa643 05.05.2011 07:47
pycha
Agnieszka_B 04.05.2011 21:14
z salamandrą czy bez - wygląda znakomicie;)
SmacznaPyza 04.05.2011 16:29
a cóż to za salamandra pojawiła mi się w składnikach?! słowo honoru, że żadna taka istotka nie ucierpiała podczas przygotowywania deseru! powinno być: serek mascarpone :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat