Przepis i sposób przygotowania na: Pszenny chleb na podmłodzie Zewy
Kroki postępowania
Podmłoda:
Do miski włożyć rozdrobnione drożdże, mąkę i wodę. Dokładnie wymieszać.
Miskę zakryć ściereczką i zostawić wszystko na około 10 godzin w temperaturze pokojowej.
Po upływie tego czasu drożdże wymieszać z wodą.
Ciasto właściwe:
Podmłodę przełożyć do misy robota z hakiem, dodać drożdże wymieszane z wodą oraz wsypać mąkę i dodać sól (rozpuszczoną w małej ilości wody).
Wszystko wyrabiać 5 minut, a potem wlać olej i wyrabiać kolejne 3-5 minut.
Garnek ceramiczny wyłożyć papierem do pieczenia, do naczynia włożyć ciasto, oprószyć mąką i przykryć ściereczką.
Ciasto zostawić do wyrośnięcia.
Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą i nastawić piekarnik na 220 stopni.
Gdy piekarnik się zagrzeje, wstawić naczynie z wyrośniętym ciastem i piec chleb przez 45 minut.
Po upieczeniu wyjąć chleb z garnka i zdjąć papier. Na koniec wystudzić chleb na kratce.