Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis na ogórki małosolne

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki gruntowe 1 kg
główka czosnku
koper
woda 1 litr
sól
laska chrzanu
liść chrzanu

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis na ogórki małosolne

Kroki postępowania

1
Gotuję wodę z solą i doprowadzam do wrzenia - to moja zalewa. Daję mniej więcej 2 łyżeczki soli na litr wody. W tym czasie czosnek łupię na ząbki i obieram. Koper płuczę i w zależności od wielkości rozcinam na drobne części tak aby weszło do słoika. Liście chrzanu dokładnie myję. Wszystko wrzucam do słoika i układam na dno.
Krok 1 - Przepis na ogórki małosolne foto
2
Laskę chrzanu obieram, myję i dorzucam do reszty. Umyte ogórki układam ciasno w słoiku aż po samą górę i zalewam wrzątkiem z solą. Gdy zabraknie Wam wody po prostu ją dogotujcie.
Krok 2 - Przepis na ogórki małosolne foto
3
Moje ogórki są zjadane już na drugi dzień do obiadu - ale lepiej jak poleżą sobie z 2 dni :)
Krok 3 - Przepis na ogórki małosolne foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aga130982 26.08.2012 06:29
dobre
aga130982 26.08.2012 06:29
dobre
Katarzyna87 11.08.2012 07:42
fajne
Mysiunia 11.08.2012 06:29
w tym roku robię już 5 raz :) mam jeszcze większy słój niż Ty, stoi na szafce w kuchni, a ogórki są zjadane w ciągu tygodnia :)
Aleksandra15 11.08.2012 00:17
Uwielbiam ogórki małosolne!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak