Przecier pomidorowy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pomidory

    5 kg
  • woda

    20 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pomidory umyć, przekroić na ćwiartki, odkroić niedoskonałości. Wrzucić do dużego garnka do rozpadnięcia się pomidorów – czasem nawet kilka godzin. Kiedy zrobi się „papka” przetrzeć pomidory przez sito, tak aby pozbyć się skórek. Można gotować jeszcze trochę jeśli jest za rzadki do odparowania soku powstałego z pomidorów. Przecier rozlać do słoiczków i pasteryzować. Duży garnek wyłożyć ściereczką i wlać wodę tak aby ¾ słoika było zakryte. Po zagotowaniu gotować około 20 minut. Po tym czasie wyłożyć słoiki do góry dnem i zostawić do wystygnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat