Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przecier pomidorowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 5 kg
woda 20 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Przecier pomidorowy

Pomidory umyć, przekroić na ćwiartki, odkroić niedoskonałości. Wrzucić do dużego garnka do rozpadnięcia się pomidorów – czasem nawet kilka godzin. Kiedy zrobi się „papka” przetrzeć pomidory przez sito, tak aby pozbyć się skórek. Można gotować jeszcze trochę jeśli jest za rzadki do odparowania soku powstałego z pomidorów. Przecier rozlać do słoiczków i pasteryzować. Duży garnek wyłożyć ściereczką i wlać wodę tak aby ¾ słoika było zakryte. Po zagotowaniu gotować około 20 minut. Po tym czasie wyłożyć słoiki do góry dnem i zostawić do wystygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak