Prosty torcik bezowy z bitą śmietaną o smaku zielonej herbaty

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Beza o średnicy 20 cm

  • białko

    2 sztuki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • sól

    1 szczypta

Krem

  • zielona herbata z owocwami

    200 ml
  • bita śmietana w proszku

    1 opakowanie

Dodatkowo

  • owoce kwaśne

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Prosty torcik bezowy z bitą śmietaną o smaku zielonej herbaty  foto
Przygotować spód bezowy.
Białka ubić na sztywno (ze szczyptą soli).
Miksując stopniowo dodawać cukier, a na końcu sok z cytryny.
(Piana powinna być sztywna, lśniąca i nieco miękka.)
Masę przełożyć (formując okrąg) na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Bezę piec/suszyć (w rozgrzanym piekarniku) około 1,5 h w 130 stopniach, a następnie ostudzić w przy uchylonych drzwiczkach piecyka.
(Czas pieczenia/suszenia zależy od piekarnika. W międzyczasie można sprawdzać stopień zapieczenia bezy.)
Krok 2 - Prosty torcik bezowy z bitą śmietaną o smaku zielonej herbaty  foto
Przygotować krem.
Herbatę należy zaparzyć zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu i po ostudzeniu schłodzić w lodówce.
Krok 3 - Prosty torcik bezowy z bitą śmietaną o smaku zielonej herbaty  foto
Następnie napar przecedzić (jeśli nie używacie herbaty ekspresowej) i ubić ze "Śnieżką".
Krok 4 - Prosty torcik bezowy z bitą śmietaną o smaku zielonej herbaty  foto
Herbacianą śmietankę rozsmarować na blacie bezowym i udekorować wg uznania.
(Polecam kwaskowate owoce. U mnie kiwi i liofilizowana żurawina.)
Krok 5 - Prosty torcik bezowy z bitą śmietaną o smaku zielonej herbaty  foto
Gotowy torcik schłodzić w lodówce.
(Czym dłużej postoi - beza delikatnie mięknie i moim zdaniem lepiej współgra z kremem.)
Diana Rusiłowicz
Delikatny jak chmurka, przełożony bitą śmietaną o wyjątkowym posmaku zielonej herbaty. Całość idealnie smakuje z kwaskowatymi owocami, w tym z kiwi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Diana Rusiłowicz 22.03.2017 00:22
Dziękuję za miłe komentarze.
gusia1000 21.03.2017 21:55
Dobry tort.
ben-ka 21.03.2017 16:57
Jak beza, to już coś dla mnie :)
Pani Domu 21.03.2017 14:06
piękny torcik
Wiesława1 21.03.2017 11:40
Super propozycja
Grazyna0211 21.03.2017 11:11
fajny pomysł
jan_mag 21.03.2017 11:04
Ciekawa opcja :)
KORAL 21.03.2017 10:59
wygląda bardzo apetycznie
Bernadeta1 21.03.2017 09:53
super torcik
Justi2401 21.03.2017 09:30
Ładny torcik i rzeczywiście prosty do przygotowania :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat