Poziomki w pianie z czerwonego wina

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • poziomki

    500 g
  • masło

    1 łyżka
  • Cynamon mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • miód

    50 g
  • śmietana

    150 g
  • wino czerwone wytrawne

    1/4 L
  • goździki mielone

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Poziomki umyć, osuszyć i dopiero wtedy oczyścić z szypułek. Każdą przekroić na 4 części, włożyć do salaterki, skropić winem, przykryć i odstawić w chłodne miejsce.
Wina przelać do garnka i na silnym ogniu gotować do połowy objętości. Przyprawić goździkami i cynamonem.
W drugim garnku roztopić masło i wymieszać z miodem. Stopniowo wlewać śmietanę i przyprawione wino, ciągle mieszając. Następnie ubijać trzepaczką, aż nabierze kremowej konsystencji.
Poziomki nałożyć do pucharków i polać gorącym sosem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Justyna Jussstiii 16.09.2011 06:23
super naprawdę polecam!
rosik93 06.06.2011 23:32
mniam
Anna146 25.05.2011 07:17
pyszny pomysł na poziomki, tylko jak taką maleńką poziomkę przekroić na cztery części

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat