Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
cielęcina bez kości
40 dag -
marchew
1 szt. -
papryka czerwona
1 szt. -
cebula biała
1 szt. -
mąka
1 łyzka -
olej do smażenia
2 łyżki -
papryka w płatkach
1 łyżeczka -
czosnek
4 ząbki -
Bazylia suszona Prymat
1 łyżeczka -
sól i pieprz
do smaku -
woda
1 szklanka -
Sól czosnkowa jodowana Prymat
wg uznania
Sposób przygotowania
Cebulę , czosnek i marchew obrać, paprykę umyć i usunąć pestki, cebulę pokroić w dużą kostkę, czosnek posiekać ,a marchew i paprykę w duże słupki, przełożyć do mięsa, podsmażyć, a następnie wlać wodę , przykryć i dusić. W razie potrzeby podlewać wrzącą wodą, ale tylko odrobinkę, by potrawa nie przywarła do rondla.
W czasie duszenia dodać suszoną paprykę, a w momencie gdy mięso będzie już prawie miękkie dodać przyprawy i dusić do miękkości cielęciny.
Podawać z pieczywem lub ryżem ugotowanym na sypko.
Smacznego!
Komentarze (6)
Nie masz konta? Zarejestruj się