Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polenta z serem grana padano

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza kukurydziana drobna
gorąca woda 1 litr
sól do smaku
ser grana padano 1/2 szkl.
masło klarowane 2 łyżki
masło 50 g

Porada

Grana padano jest twardym serem długodojrzewającym (mój był 20-miesięczny) i można go zastąpić podobnym w smaku i aromacie parmezanem.

Przepis i sposób przygotowania na: Polenta z serem grana padano

Kroki postępowania

1
Zagotować wodę, posolić do smaku i wsypać kaszkę kukurydzianą. Gotować do zgęstnienia dodając w trakcie masło. Gotową kaszkę dokładnie wymieszać z drobniutko utartym serem grana padano.
Krok 1 - Polenta z serem grana padano foto
2
Gorącą gęstą kaszę wylać do naczynia przepłukanego zimną wodą lub podarowanego cienką warstwą oleju. Pozostawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Krok 2 - Polenta z serem grana padano foto
3
Zastygniętą polentę wyłożyć na deseczkę i pokroić w romby.
Krok 3 - Polenta z serem grana padano foto
4
Na patelni stopić klarowane masło i ostrożnie przełożyć kosteczki z kaszy.
Krok 4 - Polenta z serem grana padano foto
5
Smażyć na rumiano że wszystkich stron i od razu podawać. Można dodatkowo posypać wierzch utartym serem.
Krok 5 - Polenta z serem grana padano foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak