Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczka wieprzowa faszerowana boczkiem z sosem śliwkowym
Polędwiczki w sosie śliwkowym :
Umyte i osuszone polędwiczki rozkroić wzdłuż, nie przecinając do końca, tak by powstał płat.
Każdą oprószyć łyżeczką przyprawy warzywnej oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Ułożyć plastry boczku pieczonego, paski boczku parzonego oraz przekrojone na pół suszone śliwki.
Brzegi spiąć wykałaczką.
Umieścić w naczyniu żaroodpornym, każdą polać łyżką tłuszczu po smażeniu.
Piec 15 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.
Cebulę posiekać drobno, śliwki pokroić na mniejsze kawałki.
W garnku rozgrzać masło, zeszklić cebulę, dołożyć śliwki.
Smażyć na minimalnym gazie kolejne 5 min. aż śliwki zaczną się rozpadać (można dołożyć masła).
Z polędwiczek usunąć wykałaczki, pokroić mięso w plastry.
Podawać w towarzystwie sosu śliwkowego.