Podpłomyk ze śmietaną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • drożdże

    5 dag
  • mąka

    3 szkl
  • woda letnia

    1 szkl
  • sól

    1/2 łyżeczka
  • śmietana 12%

    100 ml
  • cebula

    2 szt
  • boczek

    10 dag
  • cukier

    1/2 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Podpłomyk ze śmietaną foto
Cukier rozetrzeć z drożdżami, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Po tym czasie dodać mąkę i wodę. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Z ciasta formować cienkie placki.
Krok 2 - Podpłomyk ze śmietaną foto
Każdy placek smarować śmietaną (kwaśną). Posypać solą i pieprzem. Poukładać pokrojony boczek, cebulę i pieczarki "Smak".
Krok 3 - Podpłomyk ze śmietaną foto
Piekarnik nagrzać do 210 stopni i piec 8 minut.
Smacznego !!!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Dorian 30.04.2013 22:19
pyszne jedzonko
Bernadeta1 15.03.2013 23:49
super przepis
gosia56 13.02.2013 14:30
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat