Płonący kebab

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • przyprawa czosnkowa

    2 łyżeczki
  • sherry

    1 szklanka
  • oliwa

    1/3 szklanki
  • sok z cytryny

    1 łyżka
  • mięso z jagnięcia

    1 kg pokrojony w kostkę
  • brandy

    1/3 szklanki
  • sól

    2 łyżeczki
  • bazylia

  • oregano

  • kolendra

  • kminek

  • kurkuma

  • imbir

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zmieszać wszystkie przyprawy, sherry, olej, sok z cytryny. Do tak przygotowanej zaprawy włożyć mięso, marynować przez noc lub 8 godzin. Nadziać mięso na szpilki do szaszłyków. Piec 3 minuty każdą stronę, najlepiej na ruszcie z węglem drzewnym. Po upieczeniu wyłożyć mięso na półmisek, polać brandy, podpalić. Podajemy płonące. Gotowe!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jasiek 04.02.2011 23:28
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat