Placki ziemniaczane z łososiem.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    6 szt
  • jajko

    1 szt
  • mąka

    4 łyżki
  • sól

  • olej do smażenia

  • śmietana 18 proc

    500 ml
  • łosoś wędzony plastry

    50 dag
  • koperek

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki, jajka, mąkę, cebulę, śmietanę i sól wkładam do malaksera i miksuję. Jak ciasto jest za rzadkie dosypuję trochę mąki. Oczywiście, można zetrzeć na tarce ziemniaki i cebulę. Jak kto woli i lubi. Dodanie śmietany do ciasta czyni placki bardziej puszyste.
Z przygotowanej masy smażymy, malutkie placuszki ziemniaczane.
Na usmażone i zimne placki nakładamy łyżką śmietanę i rulonik z łososia. Jeżeli śmietana jest za rzadka można dodać odrobinę żelatyny.
Dekorujemy koperkiem i cytryną.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewa104 26.10.2013 10:47
Wykwintna przekąska.
Maria 70 06.10.2013 16:23
Uwielbiam placki ziemniaczane i łososia ,a dwa w jednym to absolutna smakowa rozkosz !
Maria 70 06.10.2013 16:21
Uwielbiam placki ziemniaczane i łososia ,a dwa w jednym to absolutna kulinarna rozkosz !
Maria 70 06.10.2013 16:20
Uwielbiam placki ziemniaczane i łososia ,a dwa w jednym to absolutna smakowa rozkosz !
Ania321 06.10.2013 15:06
wyglądają pysznie :)
joanna__s 06.10.2013 11:15
Ciekawe jak smakuje. Jeszcze nie łączyłam łososia z plackami.
cukiereczek 06.10.2013 10:57
ciekawie brzmi
Stenka 06.10.2013 10:43
apetycznie wyglądają
kasienka23 06.10.2013 10:10
uwielbiam takie połączenie!
Gracer 06.10.2013 09:39
takie lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat