Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane po węgiersku
Pokrojone mięso obsmaż w garnku na rozgrzanym oleju przez około 15-20 min, aż mocno się przypiecze. Następnie zalej wodą i zagotuj.
W tym czasie oczyść paprykę i pokrój ją w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż warzywa na rozgrzanym oleju około 5 min, a następnie dodaj do wywaru z mięsa. Zmniejsz ogień. Wszystko razem duś przez około 15 min.
Do śmietany dodaj łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki. Dodaj do gulaszu cały czas mieszając.
Całość zagotuj. Na koniec dopraw pieprzem, solą , ostrą papryką do smaku.
Przygotuj placki ziemniaczane – ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o mniejszych oczkach i odsącz z nadmiaru wody.
Cebulę obierz, drobno posiekaj i dodaj do masy ziemniaczanej. Dodaj także jajko i mąkę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej olej i usmaż placki z obu stron na złoty kolor. Następnie odsącz je z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Ciepłe placki ziemniaczane polej sosem gulaszowym.