placek z kokosem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2,75 szklanki
  • cukier

    1,75 szklanki
  • margaryna

    1 sztuka
  • mleko

    0,5 szklanki
  • jaja

    8 sztuk
  • cukier wanilinowy

    2 sztuki
  • proszek do pieczenia

    3 łyżeczki
  • kakao

    2 łyżeczki
  • wiórki kokosowe

    200 g
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • sok z cytryny

    0,5 sztuki
  • słodka śmietana

    5 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Z 6 jaj i 2 żółtek, 1 szklanki cukru i margaryny utrzeć jednolitą masę. Dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia, mleko i kakao. Ucierać dalej.
2 białka ubić na pianę, dodać pozostały cukier, kokos mąkę ziemniaczaną, śmietanę i sok z cytryny. Wszystko wymieszać.
Na brytfannę wyłożoną pergaminem wyłożyć połowę ciasta, na ciasto masę wiórkową i przykryć resztą ciasta. Piec ok. 55 minut w 180 stopniach.
Posypać cukrem pudrem lub polać polewą.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (28)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Przepisy Joanny 24.02.2014 18:34
piekę podobne ciasto i polecam, bo jest pyszne
Adam/ZUB3R 10.04.2013 21:38
smaczny placek
Iwusia 03.01.2013 22:49
fantastyczne ciasto
Krystyna32 16.10.2012 09:46
pycha
sara1 16.09.2012 09:24
wygląda pysznie
mic 15.09.2012 22:41
ładny
Papryczka 31.08.2012 18:28
pyszny lubię ciasta z kokosem
fictor123 06.07.2012 08:34
piękny
Wacław 12.05.2012 09:08
pycha ciacho !
Dorota37 07.05.2012 13:08
lubię kokosowe ciasta

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat