Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pita z pieczonym kurczakiem i sosem jogurtowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

pita 4 szt
udka kurczaka 4 szt
cebula czerwona 1 szt
sałata kędzierzawa
ogórek kiszony 1 szt

Sos jogurtowy

jogurt naturalny 200 ml
majonez 1 łyżka
Musztarda miodowa Prymat 1 łyżeczka
sól
Pieprz czarny Prymat w młynku

Marynata prowansalska

musztarda dijon 3-4 łyżki
ząbki czosnku 3 szt (przeciśnięte)
sok z cytryny 4 łyżki
oliwa 2 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 łyżki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pita z pieczonym kurczakiem i sosem jogurtowym

Udka z kurczaka zamarynowałem w marynacie prowansalskiej. Wstawiłem do lodówki na kilka godzin.
Rozgrzałem piekarnik do 200 stopni C, zapiekałem udka w naczyniu żaroodpornym do czasu, aż skórka intensywnie się zrumieniła. Po wyjęciu i ostudzeniu zdjąłem z udek przypieczoną skórę, a mięso oddzieliłem od kości i poszarpałem na mniejsze kawałki.
Przygotowałem sos jogurtowy – wszystkie składniki dokładnie wymieszałem, sos wstawiłem do lodówki na ok. godzinę.
Pity po podgrzaniu przekroiłem tak aby powstały kieszenie. Wypełniłem je sałatą, pokrojonym ogórkiem kiszonym i kawałkami udek i przypieczoną skórką, oraz pokrojoną czerwoną cebulą . Na koniec polałem sosem jogurtowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

NiePieprz.pl 21.08.2016 08:42
Coś pysznego! Nie ma to jak domowe :)
Wiesława1 20.08.2016 18:19
Świetna propozycja
olkaaa 20.08.2016 10:59
muszę zrobić
Krzysztof15 20.08.2016 06:30
bardzo smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak