Przepis i sposób przygotowania na: Pikantny śledź w papryczce.
Kroki postępowania
Wyjmij śledzie z wody, osusz je , po czym skrop sokiem z cytryny.
Z papryk czerwonych wykrój 4 cząstki by stanowiły miseczki.
- pokrój je w drobną kostkę.Wsyp do miski, dodaj przecier pomidorowy i ketchup.
Umyj i obierz jabłko,pokrój je również w kosteczkę - dodaj do miski - wymieszaj
Obierz cebulę czerwoną. Połowę pokrój w piórka i odstaw do dekoracji.
Resztę cebuli pokrój w drobną kosteczkę i dodaj do sałatki.
Na końcu dodaj posiekana drobno ostrą papryczkę (bez nasion), posiekane listki bazylii
i dwa pokrojone w kostkę filety. Trzeci filet pokrój w paseczki i pozostaw do dekoracji.
Wymieszaj sałatkę, dopraw ją do smaku solą i pieprzem świeżo zmielonym.
Odstaw na godzinkę w chłodne miejsce.
Przed podaniem udekoruj świeżymi listkami bazylii.