Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piersi nadziewane w cieście francuskim

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

piersi z kurczaka 3 szt
ciasto francuskie 1 op
papryka czerwona 1/2 szt
ogórki kiszone 3 szt
szynka wędzona - plastry 8 szt
sól do smaku
pieprz
ser żółty 12 (plastry)

Przepis i sposób przygotowania na: Piersi nadziewane w cieście francuskim

Kroki postępowania

1
Piersi dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, odcinamy polędwiczki (to co odstaje od piersi) i odkładamy na bok. 3 filety nacinamy nożem tworząc kieszonkę, starajmy się robić jak najgłębszą lecz jak najbardziej po środku. Oprószamy je z każdej strony solą pieprzem i przyprawą nawet w kieszonce, tak samo polędwiczki z piersi.
Krok 1 - Piersi nadziewane w cieście francuskim foto
2
Do kieszonek wkładamy po dwa plastry szynki, trochę pokrojonego ogórka, przekładamy plasterkiem sera żółtego, na to papryki i zamykamy filet wykałaczkami. Na zawinięty dokładamy jeszcze z góry i od spodu plastry sera żółtego i zawijamy w ¼ ciasta francuskiego- jak na zdjęciu.
Krok 2 - Piersi nadziewane w cieście francuskim foto
3
Nakłuwamy ciasto z wierzchu nożem (gęsto) i na górę jeszcze po jednym plasterku sera. Polędwiczki lekko tłuczemy układamy na dwóch wszystkie składniki jak z piersią i przykrywamy trzecią polędwiczką – owijamy serem i do ciasta francuskiego.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez pełną godzinę czasu. Powinny wyjść idealne. Smacznego!

Bardzo ważne jest by nakłuć odpowiednio ciasto z zawiniętą już piersią – inaczej będzie się „puszyć” a nie przylegać do de volleya.
Krok 3 - Piersi nadziewane w cieście francuskim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 10.06.2013 21:04
Wygląda wprost rewelacyjnie, bardzo chętnie skuszę się na takie podanie mięsa.
Beata68
Beata68 10.06.2013 18:57
ciasto francuskie nadaje się właśnie do takich smakowitości!
eliza135 10.06.2013 12:01
smacznie wygląda
Magda60 10.06.2013 11:28
super pomysl
Luka Li 09.06.2013 23:10
Super przepis! Uwielbiam mięsko zapiekane w cieście francuskim:)
Katarzyna26 09.06.2013 21:38
pyszności :)
Monika10 09.06.2013 15:34
musi byc smaczne
SzpilkiWmojejKuchni 09.06.2013 14:15
bardzo mi miło :) zapewniam że mięsko w środku jest soczyste a dodatki chrupiące :)
mic 09.06.2013 14:09
przyznam , ze bardzo podoba mi się pomysł
halina17 09.06.2013 14:07
Smaczne mięso na obiad .
angelika14 09.06.2013 13:58
wyglądają smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak