Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z ziemniakami i serem korycińskim (jak ruskie)
Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, dodać sól, wodę i całość dobrze wyrobić (ciasto ma być wolne).
Przygotować farsz.
Ziemniaki ugotować, potłuc i połączyć z pokruszonym serem (powinny być grudki) oraz usmażoną cebulą.
Masę doprawić solą i pieprzem.
(Uważać, aby nie przesolić, ponieważ sam ser jest "słonowaty".)
Ciasto cienko rozwałkować i powycinać z niego okręgi (np. szklanką).
Na każdy krążek położyć czubatą łyżkę farszu.
Pierogi poskładać na pół i mocno skleić - dociskając np. widelcem, a następnie partiami wrzucać na wrzącą, osoloną wodę, zamieszać i przykryć.
Gdy wypłyną na wierzch - odkryć i gotować około 3 minut (na wolnym ogniu).
Podawać z podsmażonym boczkiem i cebulą, ewentualnie z bułką tartą zarumienioną na maśle.
(Pierogi dodatkowo podsmażyłam na patelni.)