Pierogi z ziemniakami i serem korycińskim (jak ruskie)

Pierogi z ziemniakami i serem korycińskim (jak ruskie)

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    500 gram
  • jajko

    1 sztuka
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • woda letnia

    1 szklanka

Farsz

  • ziemniaki

    500 gram
  • Ser Koryciński naturalny świeży

    200-300 gram
  • cebula

    1 sztuka
  • olej do smażenia

  • sól i pieprz

Opcjonalnie

  • boczek

  • cebula

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować ciasto.
Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, dodać sól, wodę i całość dobrze wyrobić (ciasto ma być wolne).
Przygotować farsz.
Ziemniaki ugotować, potłuc i połączyć z pokruszonym serem (powinny być grudki) oraz usmażoną cebulą.
Masę doprawić solą i pieprzem.
(Uważać, aby nie przesolić, ponieważ sam ser jest "słonowaty".)
Ciasto cienko rozwałkować i powycinać z niego okręgi (np. szklanką).
Na każdy krążek położyć czubatą łyżkę farszu.
Pierogi poskładać na pół i mocno skleić - dociskając np. widelcem, a następnie partiami wrzucać na wrzącą, osoloną wodę, zamieszać i przykryć.
Gdy wypłyną na wierzch - odkryć i gotować około 3 minut (na wolnym ogniu).
Podawać z podsmażonym boczkiem i cebulą, ewentualnie z bułką tartą zarumienioną na maśle.
(Pierogi dodatkowo podsmażyłam na patelni.)
Pierogi ruskie, hmmm... A co żeby klasyczny twaróg zastąpić serem korycińskim?

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1young 01.04.2017 18:04
na pewno pyszne :)
Bożena Matuszczyk 31.03.2017 07:53
Pyszne pierożki;)
Diana Rusiłowicz 30.03.2017 00:06
Dziękuję :)
Mysiunia 29.03.2017 14:03
zjadłabym wszystkie! :)
gosia56 29.03.2017 11:48
pyszne pierogi ;)
dodi 29.03.2017 11:10
mniam, mniam
slodkieniebo 29.03.2017 08:45
Uwielbiam pierogi ruskie :)
Franciszek 29.03.2017 00:34
pyszne pierogi
Diana Rusiłowicz 29.03.2017 00:23
Polecam i czekam na efekt.
gusia1000 29.03.2017 00:22
Dobre pierogi.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat