Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi z truskawkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 400 g
jajko 2 szt
olej rzepakowy 2 łyżki
woda 100 ml

ponadto

truskawki świeże 500 g

Porada

Dla małych niejadków posypujemy cukrem. Możemy również podać z jogurtem naturalnym.

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi z truskawkami

Mąkę przesiewamy i robimy w niej gołek. Do niego wlewamy roztrzepane jajka, olej i trochę wody. Wszystko zagniatamy.Jeżeli ciasto będzie za suche dolewamy wody. Ugniatamy ok 5 minut aż będzie sprężyste. Gdyby się kleiło - podsypujemy mąką. Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Z płatu ciasta wykrawamy kółka np. za pomocą szklanki. Na środku kółka dajemy umytą i osuszoną truskawkę. Składamy ciasto na pół a brzegi zlepiamy w tzw. falbanką. Pierogi gotujemy we wrzątku na małym ogniu około 5 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 21.06.2016 22:14
uwielbiam takie pierożki
bietka 21.06.2016 13:45
po prostu uwielbiam :)
Wacław 21.06.2016 10:24
moje ulubione pierogi :-)
Krzysztof15 21.06.2016 08:52
bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak