Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z makiem i bakaliami
200 g maku, mleko, cukier
150g migdałów, orzechów laskowych, nerkowca
2 łyżki miodu
100g rodzynek
50g suszonych śliwek, ananasa kandyzowanego
Ciasto:
1kg mąki pszennej
200g mąki pełnoziarnistej
2łyżeczki soli
ciepła woda(ile zabierze)
Mak wsypać do garnka zalać go mlekiem i gotować około 3 minuty.
Następnie wyłożyć go na sitko z drobnym oczkiem by się odsączył, ale
nie dłużej niż 3 godziny. Zmielić. Pierwsze mielenie sam mak a przy
drugim mielimy razem z cukrem. Proporcja 2:1 mak cukier. Do przygotowanego
maku dodajemy miód i wszystkie bakalie, mieszamy na jednolitą masę.
ciasto: do miski wsypujemy mąki, sól, dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy
ciasto. Jak będzie elastyczne wykładamy na stolnicę, podsypujemy mąką
i wyrabiamy aż nie będzie kleić się do rąk. Rozwałkowujemy i
wykrawamy formą lub szklanką placuszki. Na środku układamy farsz i
formujemy pierogi. Gotujemy w wodzie z solą i odrobiną oleju. Podajemy z
bitą śmietaną i cynamonem.