Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kaszy i grzybów

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sól 1 szczypta
mąka 1,5 szklanki
kasza jęczmienna 1 szklanka
sól i pieprz do smaku
keczup do sosu
śmietana do sosu
Bulion grzybowy 1 sztuka
grzyby suszone 5-6 sztuk
cebula 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kaszy i grzybów

Na samym poczatku przygotuj farsz, zeby zdazył wystygnac. Kasze ugotuj razem z
kostka bulionowa (grzybowa). Na patelni podsmaz pokrojona w kostke cebule i posiekane
namoczone grzybki. Kasze po ugotowaniu przełóz na patelnie z cebula i grzybami, dodaj
rozgniecione zabki czosnku, sól i pieprz. Chwile podsmazaj mieszajac i odstaw do
wystygniecia.
Postaw na ogniu duzy garnek z woda!
Wysyp make na stolnice. Dodaj szczypte soli i wode. Wody nalezy dodawac po
troszku i zagniatac ciasto. Dodajemy do chwili kiedy ciasto osiagnie juz prawidłowa
(nadajaca sie do wałkowania konsystencje). Nastepnie posyp stolnice odrobina maki,
rozwałkuj ciasto i powycinaj szklanka kółka. Do srodka nakładaj wystudzony farsz i zaklej
pierozki.
Gotowe pierogi wrzucaj do osolonej i zagotowanej wody (z dwoma łyzkami oleju).
Gotuj az wypłyna na wierzch. Po wyjeciu mozna dodatkowo podsmazyc na patelni az
nabiora złotego koloru.
Jogurt wymieszaj z keczupem (proporcje wg uznania) i takim sosem polewaj pierogi
juz na talerzu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 08.11.2012 17:27
do zrobienia
adelajda 08.11.2012 15:54
ja tez wypróbuje !
treonina 08.11.2012 15:09
spróbuję :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak