Pierogi ruskie z boczkiem

Pierogi ruskie z boczkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka

    25 dkg
  • jajko

    1 sztuka
  • woda ciepła

    1/3 szklanki
  • sól

    1/3 łyżeczki

Farsz

  • ziemniaki

    25 dkg
  • ser biały

    15 dkg
  • cebula

    1/2 sztuki
  • masło klarowane

  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Dodatkowo

  • boczek wędzony

    25 dkg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Farsz:

Obrane ziemniaki gotujemy. Pokrojoną cebulkę rumienimy na masełku i chłodzimy. Ziemniaki dokładnie ubijamy. Ser mielimy. Składniki łączymy ze sobą i doprawiamy na ostro.

Ciasto:

Wszystkie składniki dajemy do miski i wyrabiamy na jednolitą masę. Wałkujemy i szklanką wykrawamy krążki. Na każdy krążek dajemy farsz. Składamy na pół i sklejamy brzegi. Gotowe pierogi wrzucamy do gotującej się wody. Jak pierożki wypłyną to gotujemy ok. 3 minut.

Boczek kroimy na małą kosteczkę i smażymy.

Ugotowane pierożki polewamy usmażonym boczkiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia56 04.04.2017 08:50
takie najlepsze;)
halina17 03.04.2017 18:34
Uwielbiam ruskie pierogi.
Ola1young 03.04.2017 18:26
babcia też takie robi :)
Edita 03.04.2017 17:50
moje ulubione
adelajda 03.04.2017 14:20
bardzo lubię
Grazyna0211 03.04.2017 11:35
moje ulubione

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat