Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie z boczkiem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka 25 dkg
jajko 1 sztuka
woda ciepła 1/3 szklanki
sól 1/3 łyżeczki

Farsz

ziemniaki 25 dkg
ser biały 15 dkg
cebula 1/2 sztuki
masło klarowane
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Dodatkowo

boczek wędzony 25 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie z boczkiem

Farsz:

Obrane ziemniaki gotujemy. Pokrojoną cebulkę rumienimy na masełku i chłodzimy. Ziemniaki dokładnie ubijamy. Ser mielimy. Składniki łączymy ze sobą i doprawiamy na ostro.

Ciasto:

Wszystkie składniki dajemy do miski i wyrabiamy na jednolitą masę. Wałkujemy i szklanką wykrawamy krążki. Na każdy krążek dajemy farsz. Składamy na pół i sklejamy brzegi. Gotowe pierogi wrzucamy do gotującej się wody. Jak pierożki wypłyną to gotujemy ok. 3 minut.

Boczek kroimy na małą kosteczkę i smażymy.

Ugotowane pierożki polewamy usmażonym boczkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 04.04.2017 08:50
takie najlepsze;)
halina17 03.04.2017 18:34
Uwielbiam ruskie pierogi.
Ola1young 03.04.2017 18:26
babcia też takie robi :)
Edita 03.04.2017 17:50
moje ulubione
adelajda 03.04.2017 14:20
bardzo lubię
Grazyna0211 03.04.2017 11:35
moje ulubione

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak