Pierogi ruskie

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka pszenna

    0,5 kg
  • żółtko jajek

    1 szt
  • masło

    1 łyżka płaska
  • sól

    0,5 płaskiej łyżeczki
  • Farsz:

  • ziemniaki

    1 kg
  • twaróg

    0,5 kg
  • cebula biała

    2 szt
  • sól,pieprz,papryka ostra

    do smaku
  • woda

    230 (ciepła)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto;Wszystkie składniki dokładnie połączyć.Ciasto ma być gładkie i nie kleić się do rąk.Rozwałkować cienko na stolnicy wysypanej mąką,i szklanką wykrawać placki.Nałożyć farszu i dokładnie zlepić.Gotować w osolonej wodzie około 8 min od wypłynięcia.Podawać z zrumienioną cebulką i kefirem.
Farsz;ziemniaki ugotować ,przecisnąć przez praskę do ziemniaków.Do jeszcze ciepłych ziemniaków dodać twaróg i zmiksować na końcu dodać zrumienioną cebulkę i doprawić do smaku.Farsz powinien być dosyć pikantny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna59 05.03.2014 09:41
smaczne pierogi
m1monika 25.03.2013 09:15
bardzo lubię :-)
anemon 11.10.2012 07:59
U mnie pierogi często goszczą na stole.
Emilia21 30.10.2011 09:12
super
Emilia21 30.10.2011 09:11
super
Justa32 31.08.2011 08:47
mniam
barbara11561 11.07.2011 09:08
pysznie wyglądają
Anna133 30.04.2011 17:37
ja tez je lubię
Marzena40 20.03.2011 20:30
uwielbiam pierogi ruskie
Margo1 08.10.2010 16:33
są przepyszne nawet często robię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat