Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • cebula

    2 sztuki
  • sól

    szczypta
  • twaróg

    500 gram
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pierogi ruskie

ciasto na pierogi: Przesiewamy mąkę, dodajemy szklankę wrzątku, sól (szczypta) i olej. Mieszamy łyżką i czekamy aż przestygnie. Wykładamy na stolnicę posypaną mąką i wyrabiamy ciasto energicznie zagniatając cały czas podsypując mąką do uzyskania zwartej konsystencji. Skąłdniki: sól, 1/2 mąki, 3 łyżki oleju, szklanka wrzątku

Farsz:

Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie. Po ugotowaniu zagniatamy bardzo dokładnie. Łączymy z twarogiem, najlepiej jak ziemniaki są jeszcze ciepłe. Zagniatamy razem.
Cebulkę kroimy bardzo drobno i przysmażamy delikatnie na patelni.
łączymy z ziemniakami i serem. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Pierogi ruskie doskonale smakują posypane skwarkami i szczypiorkiem i delikatnie oblane tłuszczem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

bercik1 17.10.2011 23:34
wspaniale się prezentują.
PaniMISIOWA 07.09.2011 09:24
głos za apetyczne pierogi
szajba2 19.05.2011 17:07
ruskie najlepsze
IlonaAlbertos 07.01.2011 10:46
Takie pierożki to idealny obiad :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat