Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto: mąka 30 dag
woda wg uznania
sól 1 szczypta
ziemniaki ugotowane 10 dag
cebula podsmażona według uznania
pieprz według uznania
sól według uznania
Farsz: 15 dag
twaróg 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie

Przygotować farsz: ser i zimne ziemniaki (nierozgotowane) zmielić, dodać cebulę, sól i pieprz; wymieszać. Zarobić ciasto: mąkę wymieszać z wodą i solą tak by ciasto nie było zbyt twarde ani aby nie miało zbyt rzadkiej konsystencji, Rozwałkować, w razie potrzeby potrzepać mąką. Ciasto kroić na małe kwadraty.
Przygotować farsz: ser i zimne ziemniaki (nierozgotowane) zmielić, dodać cebulę, sól i pieprz; wymieszać. Przygotowany farsz nakładać na ciasto i sklejać.
Przygotować wodę do gotowania pierogów: wodę osoloną nastawić, gdy woda będzie się gotować wrzucać pierogi i gotować około 5 minut. Odcedzić i polać masłem aby nie skleiły się.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lemon 01.01.2013 18:38
pycha
Ola1984 01.01.2013 17:42
Jedne z najpyszniejszych pierogów :)
Cynamonka 01.01.2013 16:39
pyszne!
jasiek 01.01.2013 16:18
ale pyszne, moje ulubione

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak