Pierogi ruskie

Pierogi ruskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto: mąka

    30 dag
  • woda

    wg uznania
  • sól

    1 szczypta
  • ziemniaki ugotowane

    10 dag
  • cebula podsmażona

    według uznania
  • pieprz

    według uznania
  • sól

    według uznania
  • Farsz:

    15 dag
  • twaróg

    15 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować farsz: ser i zimne ziemniaki (nierozgotowane) zmielić, dodać cebulę, sól i pieprz; wymieszać. Zarobić ciasto: mąkę wymieszać z wodą i solą tak by ciasto nie było zbyt twarde ani aby nie miało zbyt rzadkiej konsystencji, Rozwałkować, w razie potrzeby potrzepać mąką. Ciasto kroić na małe kwadraty.
Przygotować farsz: ser i zimne ziemniaki (nierozgotowane) zmielić, dodać cebulę, sól i pieprz; wymieszać. Przygotowany farsz nakładać na ciasto i sklejać.
Przygotować wodę do gotowania pierogów: wodę osoloną nastawić, gdy woda będzie się gotować wrzucać pierogi i gotować około 5 minut. Odcedzić i polać masłem aby nie skleiły się.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Lemon 01.01.2013 18:38
pycha
Ola1984 01.01.2013 17:42
Jedne z najpyszniejszych pierogów :)
Cynamonka 01.01.2013 16:39
pyszne!
jasiek 01.01.2013 16:18
ale pyszne, moje ulubione

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat