Pierogi ruskie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    750 g
  • jaja

    2 szt
  • woda

    150 ml
  • olej

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • ziemniaki

    60 dag
  • ser biały

    1 kg
  • żółtko jaja

    2 szt
  • mięta suszona

    do smaku
  • kiełbasa chuda

    50 g
  • cebula

    do smaku
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Produkty na ciasto: mąkę, jaja, wodę, łyżkę oleju i łyżeczka soli. Zagnieść ciasto, rozwałkować i wykrawać pierogi.
Produkty na farsz: ziemniaki, biały ser, żółtka, suszoną mięta, sól, czarny grubo mielony pieprz. Ziemniaki ugotować i rozgnieść np. przepuścić przez praskę lub maszynkę do mięsa, tak samo postąpić z białym serem, dodać żółtka i miętę. Przyprawić do smaku sola i pieprzem. Nadziewać nim pirogi. Polecam do lepienia pierogów używać specjalnej maszynki. Wówczas pierogi będą bardzo ładne i równiótkie.
Sposób podania - kiełbaskę lekko podsmażoną z cebulką, doprawioną kucharkiem i przyprawą do pizzy.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 23.02.2014 12:36
bardzo lubię! :)
Pietruszka 23.02.2014 12:18
pyszne pierogi
ONY_za_kare 15.02.2014 14:23
moje ulubione
IZABELA29 04.05.2013 11:06
ale bogato okraszone
Katarzyna59 18.10.2012 21:47
smaczne
Ela15 09.10.2012 11:19
uwielbiam ruskie
Krystyna32 06.10.2012 09:37
pycha
Wacław 11.06.2012 09:17
bardzo lubię !
Emiliozo 09.02.2012 07:45
moje ulubione
joanna77 05.02.2012 15:17
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat