Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik ze skórką pomarańczową

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miód 1,5 szklanki
cukier 2 szklanki
jajko 4 szt
mąka 1 kg
olej 0,75 szklanki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 3 łyżki
posiekana skórka pomarańczowa 2 łyżki
mleko 1,5 szklanki
orzechy 25 posiekane

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik ze skórką pomarańczową

Do garneczka wlewamy miód, dodajemy cukier, stapiając i mieszając łączymy oba składniki. Do miseczki przesiewamy mąkę i dodajemy przyprawę do piernika a następnie wlewamy miód z cukrem. Do rondelka w którym podgrzewaliśmy miód wlewamy mleko i podgrzewamy do czasu aż resztki miodu połączą się z mlekiem i również wlewamy do miseczki z mąką. Dodajemy także olej i kakao i wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na noc. Następnego dnia dodajemy jajka, proszek do pieczenia, skórkę pomarańczową i orzechy. Ponownie wszystko mieszamy. Ciasto przekładamy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C. Gdy piernik podrośnie czyli po ok. 15 min. temperaturę zwiększamy do 180 stopni C. i pieczemy jeszcze ok. godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak